SAF-T, E-Factura si PatrimVen- prioritatile MF pentru perioada urmatoare – declaratiile Ministrului de Finante, 30.08.2021

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

La finalul sedintei de guvern din 30.08.2021 in cadrul careia s-au adoptat Ordonantele de Urgenta care urmeaza sa modifice Codul fiscal si Codul de procedura fiscala, ministrul finantelor, Dan Vîlceanu mentioneaza ca, din punctul sau de vedere, cea mai importantă modificare, , o reprezintă E-factura, sistemul obligatoriu de facturare electronică. „Vom începe în primă fază cu un sistem “Business-to-government”, adică vor factura contribuabilii către stat în primă fază și după aceea vom trece, în pasul următor, la sistemul B2B, adică “Business to Business”, după ce vom verifica toate aspectele și vom vedea în practică cum funcționează acest sistem şi ce mai trebuie îmbunătățit. Oricum, prin acest sistem se asigură o transparentizare a cheltuirii banilor publici și, pe de altă parte, și o reducere a birocrației. Sistemul, practic, funcționează prin transmiterea datelor de pe factură de la contribuabil la ANAF, după care ANAF-ul transmite factura beneficiarului.”

O alta modificare se refera la implementarea conceptului SAF-T, Standard Audit File for Tax. Este o modalitate simplificată de comunicare între organul fiscal și contribuabil, practic, este un mod de control simplificat prin care organul fiscal primește informațiile de care are nevoie, urmând să faca un control amănunțit doar dacă din aceste informații rezultă că este necesar așa ceva.

„De asemenea, în aceste modificări avem și obligativitatea înrolării autorităților publice, instituțiilor publice sau de interes public din administrația publică centrală și locală în sistemul informatic propriu al Ministerului de Finanțe sau ANAF, numit PatrimVen. Este un sistem prin care autoritățile publice schimbă mai ușor și mai direct informații și de asemenea reprezintă și un avantaj direct către contribuabil, pentru că, în situația în care ai nevoie de o adeverință de venit de la organul fiscal pe care să o duci, de exemplu, la primărie, cele două instituții pot comunica direct și astfel cetățeanul este scutit de o birocrație inutilă. Obligativitatea înrolării în sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanțelor şi ANAF, respectiv, în Spațiul Privat Virtual a persoanelor juridice, asocierilor și alte entități fără personalitate juridică, precum și a persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală este practic folosirea în întreg, să spunem, a Spațiului Privat Virtual – despre acest sistem este vorba – și îți asigură o comunicare directă șapte zile din șapte zile, 24h din 24h, cu organul fiscal, astfel încât contribuabilul este scutit să mai meargă la ghișeu, să mai ducă dosarul cu șină, să i se mai solicite încă un document. Practic, încarci în Spațiul Privat Virtual declarația, vei primi decizia de impunere și vei putea să faci plata tot electronic, dacă dorești acest lucru. a mai declarat Ministrul Finantelor.

Articole similare

Comentariul tau aici